Tym razem będzie on związany z symboliką odnoszącą się do Apokalipsy św. Jana.
Cel konkursu jest bardzo prosty, w każdym etapie należy wystylizować się na jednego z jeźdźców przynoszących zwycięzcę, wojnę, głód i śmierć. Prace mogą mieć w sobie elementy fantastyczne, być przerysowane, naładowane symboliką lub zupełnie minimalistyczne.
Ostatecznym wynikiem będzie stworzenie obrazu czterech jeźdźców udających się na dzień sądu ostatecznego.
Terminarz:
☣ zgłoszenia wysyłamy na PW do 9.02.16
☣ prace do 1 etapu nadsyłamy do 11.02.16
☣ udział może brać każdy
„I widziałem, a oto biały koń, ten zaś, który siedział na nim, miał łuk, a dano mu koronę, i wyruszył, jako zwycięzca, aby dalej zwyciężać.” Najprawdopodobniej pierwszy jeździec wskazuje na antychrysta, który będzie miał władzę i który zwycięży wszystkich, którzy się jemu sprzeciwią.
Wytyczne:
☣ dowolnie wybrana broń

Etap II – Wojna
„I wyszedł drugi koń, barwy ognistej, a temu, który siedział na nim, dano moc zakłócić pokój na ziemi, tak by mieszkańcy jej zabijali się nawzajem; i dano mu wielki miecz.” Drugi jeździec odnosi się do strasznej walki, jaka będzie miała miejsce przy końcu wieków.
Wytyczne:
☣ element ubioru lub włosy w odcieniu płomiennej czerwieni

Etap III – Głód
„...koń kary, ten zaś, który siedział na nim, miał wagę w ręce swojej. I usłyszałem, jakby głos pośród czterech postaci mówił: Miarka pszenicy za denara; a oliwy i wina nie tykaj.” Trzeci jeździec apokalipsy odnosi się do wielkiego głodu, który nastąpi w wyniku strasznych wojen które nastąpią po przybyciu jeźdźca Wojny.
Wytyczne:
☣ złoty akcent (oczy, włosy, ubranie) do wyboru

Etap IV – Śmierć
„I widziałem, a oto siwy koń, a temu, który na nim siedział, było na imię Śmierć, a piekło szło za nim; i dano im władzę nad czwartą częścią ziemi, by zabijali mieczem i głodem, i morem, i przez dzikie zwierzęta ziemi.” Czwarty jeździec apokalipsy symbolizuje śmierć i zniszczenie. Wydaje się, że jest połączeniem wszystkich poprzednich jeźdźców. Czwarty jeździec apokalipsy przyniesie kolejne wojny i straszliwe spustoszenie głodem, wraz z okropnymi plagami i chorobami.
Wytyczne:
☣ trupio-blada cera